We're Family

Wednesday, January 5, 2011

kami prihatin

assalamualaikum,

pagi td tergerak hati nk goggle ttg "kempen hari tanpa beg  plastik", padahal isu ni dh lama tapi baru terdetik nak praktikkan. terjumpa satu artikel kt satu blog ni , sesiapa berminat sila rujuk DI SINI .
bayak info yg boleh kita perolehi. penggunaan beg plastik atau berkaitan ngan plastik mmg mengancam alam sekitar dan memberi kesan yg negatif kepada kita...kt umah aku mmg belambak2 beg plastik, mana xnya sekali shopping, mst guna beg plastik...klau bleh aku nak try g shopping bw beg sendiri, tanpa guna beg plastik. Klau org len bleh buat napa aku xbleh kan..berkobar2 ni.tapi nak buang sampah cam na ekk? mst ada solutionnya kan..akan cuba.
jom sama2 kita praktikkan hari tanpa beg plastik...jika anda boleh, saya pun boleh...

8 comments:

::..Dia daYa..:: said...

Salam
terasa kalau nak pi shopping
bawa beg kertas yang cantik-cantik
tak payah pakai beg plastik dah :)

Sricahaya said...

sokong..kena bawak beg cantik sendiri..say No To Plastik

Umiey said...

wasalam daya, mmg rasa camtu kan..kena cuba buat, baru la jd rutin kan, klau bleh nak beli makanan pun nak bwk tupperware ke, ok gak kan..

Umiey said...

sri cahaya, jom ramai2 kita sokong kempen ni..

Yan said...

akak dah lama support this kempen. P Giant mesti bawak beg sendiri.

Umiey said...

tu la k.yan, sy ada bc n3 k.yan ms shopping kt tesco kan...nk tiru cam k.yan la...sama2 kita jg alam sekitar

::..Dia daYa..:: said...

kalau kat luar negara dorang pakai beg kertas kan
tak pakai beg plastik pun

Umiey said...

btul tu daya, kt msia pun kena praktikkan benda yg sama, baru la penggunaan beg plastik dihapuskan

Related Posts with Thumbnails